Asociace Crowdfundingových Platforem

Chci se stát členem

Asociace Crowdfundingových Platforem

 

Advokátní kancelář FINREG PARTNERS pomohla klientovi Investown.cz získat od České národní banky první crowdfundingovou licenci v ČR podle evropského nařízení o poskytovatelích služeb skupinového financování.

Nařízení rozlišuje dvě kategorie – tzv. investiční a úvěrový crowdfunding:

Investiční crowdfunding stojí na principu párování zájmů investorů a vlastníků projektů, přičemž investor může získat přímý podíl na vlastníkovi projektu (např. v podobě akcie nebo jiného účastnického cenného papíru). V ČR je tento typ financování vzácný, dle dostupných informací o něj dosud ČNB nikdo nežádal.

Úvěrový crowdfunding zahrnuje párování zájmů investorů a vlastníků projektů s tím, že investor poskytne úvěr, který je vlastník projektu povinen po určité době vrátit nebo vracet ve splátkách. V Česku jsou v této oblasti obzvláště oblíbené platformy pro investice do nemovitostí.

Právě k úvěrovému crowdfundingu Investown získal licenci. Stali se tak poskytovatelem služeb skupinového financování v rozsahu umožnění poskytování úvěrů.

Český Investown je crowdfundingová společnost, která umožňuje investovat do nemovitostních úvěrů – snadno, rychle, online, bez jakýchkoli poplatků a naprosto každému. Ať už jde o běžné lidi, nebo firmy. Investory spojuje s developery, kteří hledají financování pro své projekty. Platforma vznikla s cílem nabídnout bezpečnou a snadnou cestu pro zhodnocení úspor a současně jako způsob, jak oživit trh s nemovitostmi. Registrace probíhá online a po vkladu minimální částky se již dál klient o nic nestará, zhodnocení mu pravidelně a automaticky chodí do peněženky. Investown v roce 2019 založil Alan Pock, samotná platforma byla spuštěna roku 2021. Za své krátké působení na trhu se firmě podařilo dosáhnout počtu 80 tisíc registrovaných uživatelů a měsíčně vyplácet zisky dosahující 13 milionů korun.

Blahopřejeme !

Scroll to Top