Asociace Crowdfundingových Platforem

Dňa 27.5.2024 začal Profesor Andrew Schwarz  svoju európsku “tour” práve v Prahe na pôde našej asociácie, kde predstavil svoju knihu “Investičný crowdfunding”. Pán Andrew Schwarz  pochádza z University of Colorado at Boulder, kde pôsobí od roku 2017 ako profesor, vyučuje a publikuje o korporátnych cenných papieroch a zmluvnom práve a je medzinárodne uznávaným odborníkom na investičné crowdfunding, navštevoval právnickú fakultu Columbia University.
Publikoval viac ako 40 článkov v špičkových časopisoch, ako je UCLA law review, Minnesota law review a Notre Dame law review, a potom v špičkových odborných časopisoch v korporátnej oblasti, ako je Yale journal on Regulation a Harvard Business Law review, atď.

O jeho knihu, ktorá je akýmsi sprievodcom o investičnom crowdfundingu, ktorý je založený na desiatich rokoch výskumu v teréne, vrátane Fulbrightovho štipendia na Novom Zélande a venuje sa zákonu a praxi investičného crowdfundingu v Spojených štátoch a porovnáva ho s inými jurisdikciami, mali záujem aj novinári z Forbes, ktorí prišli urobiť s pánom profesorom interview.

Okrem vzácneho hosťa z Ameriky sme privítali v následnej panelovej diskusii aj ďalších vzáchnych hostí ako pána Ing. Davida Bystrzyckeho, CEO novej crowdfundingovej platformy ROIER, pána Ing. Vaška Svobou, obchodného riaditeľa platformy EasyFunding a.s. a Ing. Valíka, šéfa investičnej komisie zo spoločnosti Sab Service.

Čo sme sa napríklad dozvedeli?

• tam kde nie je dostatočne rozvinutý Ventrue Capital Market, tak má obrovskú šancu sa rozvinúť práve Crowdfunding
  • cez americký crowdfundingový trh sa ročne realizujú požičky alebo predaj equity za viac ako 500.000.000 USD
  • európsky crowdfundingový trh je viac priblížený  k realite než ten americký, čo sa týka reálne stanovenej cieľovej čiastky hodnoty projektu vychádzajúc z reálneho Business plánu majiteľa projektu a následného due dilligence procesu
  • až 90% amerických platforiem, stanovuje nereálne cieľové čiastky pre projekt používa doporučenie pre majiteľov projektov na úrovni  napr.10.000 USD alebo 25.000 USD, len aby sa táto predmetná cieľová čiastka vyzbieral

Panelisti si pochvaľovali zaujímavé otázky kladené ohľadom crowdfundingu, dátach, porovnaniach rôznych trhov a na druhej strane návštevníci ocenili nie len dobrú organizáciu ale vysoko erudovaných odborníkov v panelovej diskusii.